ugotowane ziemniaki

<a href="https://twitter.com/michalprotaziuk">Michał Protaziuk</a>

Omówienie VIII copiątkowego quizu wiedzy

Omówienie VIII copiątkowego quizu wiedzy

Gratuluję rozwiązania quizu, tutaj znajdziecie omówienie pytań. Wszelkie sugestie, zwłaszcza dotyczące pytań, zamieszczajcie w komentarzach lub wysyłajcie e-mailem: quizwiedzy@gazeta.pl

Łódzkie. Konkurs na fraszkę o radomszczańskiej zalewajce

Konkurs na fraszkę o radomszczańskiej zalewajce ogłosiły władze Radomska i miejska biblioteka publiczna. Zwycięzca ugotuje tradycyjną potrawę wraz z Robertem Makłowiczem podczas II Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki, który we wrześniu odbędzie się w Radomsku.

Rekord w Wenezueli: największy gar zupy na świecie

W Caracas stanął ogromny gar ze stali. A w nim - ponad 18 tysięcy litrów zupy - poinformował minister żywności Rafael Oropeza. To oznacza, że dotychczasowy rekord Guinessa w ugotowaniu największego gara zupy został pobity. Wenezuelczykom akcja się spodobała - wielu z nich przez cały dzień chodziło

Żywiec: Pobili rekord w gotowaniu kwaśnicy

Żywiec: Pobili rekord w gotowaniu kwaśnicy

przygotowanie najsmaczniejszej kwaśnicy. Serwis Bielsko-Biała poleca Rowerem wzdłuż Wisły Do ugotowania rekordowej zupy potrzebne było: 9 tys. litrów źródlanej wody, tona kapusty, tona ziemniaków, 1,2 tys. kg mięsa, 20 kg cebuli, 20 kg marchewki, 15 kg pietruszki. By odpowiednio doprawić gigantyczną

Żarnalia 2005

Żarnalia 2005

Żary w ostatni wekeend obchodziły swoje święto. Były m.in. walki rycerskie, targi staroci, teatr uliczny, degustacja zupy łużyckiej. Zupy ugotowano aż 3 800 litrów. Do kotła wrzucono: 140 kg mięsa wieprzowego, 200 kg ziemniaków, 150 kg fasoli, 40 kg marchwi, 25 kg pietruszki, 10 kg selera

Jesz tanio i dobrze? Akurat! Lubimy bylejakość i kupujemy za 15 zł ...kilo wody z tłuszczem [LIST OD PASJONATA KUCHNI]

Jesz tanio i dobrze? Akurat! Lubimy bylejakość i kupujemy za 15 zł ...kilo wody z tłuszczem [LIST OD PASJONATA KUCHNI]

borowików. W najlepszym przypadku za taką cenę kucharz ugotuje mu krem z pieczarek, w najgorszym - zupę z paczki, gdzie głównym składnikiem jest mąka, a za borowiki robi aromat.Zapytałem o ten krem kilku znajomych restauratorów. Jeden z nich opowiedział mi historię, że miał w karcie krem z pieczarek, który

Każdy chce mieć swoją potrawę

turystów. Dąbrowa Zielona pracuje nad swoim kulinarnym symbolem. - W naszych okolicach ziemniak był kiedyś główną uprawą i tym samym podstawą niemal wszystkich potraw - opowiada Lilla Deska, dyrektorka Gminnego Ośrodka Kultury. - Postanowiliśmy to wykorzystać w promocji naszej miejscowości. Tak

Chorzów. Zakończył się jarmark i konkurs produktów tradycyjnych

kategoriach. Jak poinformowała prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz członek jury Izabella Byszewska, wśród produktów największe uznanie jury zyskały m.in. kiełbasa z baraniny po beskidzku, karp wędzony, ser podpuszczkowy wędzony "odymiok", ugotowane jabłka podane z serem i

Kuchnia Doliny Strugu

, która się właśnie ukazała - "Kuchnia Doliny Strugu". Zebrano tu przepisy na zupy, takie jak kwasówka z bobem, czy ożeniaczka, potrawy z mąki - niezliczone rodzaje pierogów z ziemniakami i kiełbasą, słodkim serem, dodatkiem mięty i z bobem, proziaków, pampuchów. Osobny rozdział poświęcono

Zielone światło dla regionalnych smakołyków

- Ziemniaki to dolna warstwa, one muszą być wcześniej ugotowane i pokrojone w kostkę. Na nie kładzie się dwa rodzaje mięsa. I przygotowuje się sos na bazie zasmażki, z fasolką i kiszonymi ogórkami - zdradza Romana Kosek z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.Marszałek Województwa Śląskiego

Na zalewajkę tylko do Sosnowca

Sosnowiec chce propagować zagłębiowską królową dań - zalewajkę. W sobotę na sosnowieckich Stawikach Zagłębiacy ugotowano 120 litrów zupy. Urząd Miasta ogłosił konkurs na "Mistrza Zalewajki 2006". Do konkurencji zgłosiła się tylko załoga Wojciecha Ptaka, właściciela firmy

Przygotowania do Festiwalu Kwaśnicy

Przygotowania do Festiwalu Kwaśnicy

Kwaśnicy chce ugotować rekordową ilość 11 tys. litrów kwaśnicy, żeby starczyło dla każdego chętnego. Zużyją tonę kapusty, 1,2 tony mięsa, 50 kg przypraw, tonę ziemniaków i 80 kg warzyw. Zupa zmieści się w wielkim garnku o wysokości czterech i średnicy dwóch metrów. Gotowanie potrwa trzy dni. Będą przy

Gotowanie barszczu ukraińskiego na Promenadzie

Gotowanie barszczu ukraińskiego na Promenadzie

Dwa dni trwało obieranie i krojenie 120 kg buraków i tyle samo ziemniaków, po 30 kg marchwi i cebuli, 100 kg kapusty i 15 kg pietruszki. Potem do wielkiego gara wpadło 200 kg wołowiny z kością. Całość przykryło 1500 litrów wody. Taki był początek gotowania 8 tys. porcji barszczu ukraińskiego. W

Atrakcje nie tylko kulinarne w Lelowie

Tysiąc porcji koszernego czulentu oraz ciulim z prawie dwóch ton ziemniaków czeka na tych, którzy 21 sierpnia odwiedzą Lelów. Po raz trzeci gmina razem z zaprzyjaźnionymi chasydami organizuje Święto Ciulimu. W styczniu, gdy goście z Izraela odwiedzają miejscowość, nie ma czasu i nastroju na

Bestseller w Wlk. Brytanii: Jak tanio wyżywić rodzinę

sukcesu Holcombe jest to, że swoją ofertę dopasowała do czasów finansowego kryzysu, proponując potrawy proste, tanie i pożywne, a tym samym "wstrzeliła się" w rynkowe zapotrzebowanie.Książka Holcombe zawiera zdrowe przepisy, głównie na mięso duszone z cebulą i ziemniakami, kiełbaski zapiekane w

Między bohaterem a nieudacznikiem - ojcowie na pełen etat

Między bohaterem a nieudacznikiem - ojcowie na pełen etat

sobie radziłem wcześniej. Zmywanie, sprzątanie, drobne naprawy, to oczywiście robiłem. Obierałem ziemniaki, żeby Olga miała surowce do obiadu, dzięki temu, że ja to robiłem, gdy Olga była w pracy, to mieliśmy potem znacznie więcej czasu dla siebie popołudniu i wieczory wolne od obowiązków. Co nie

Wybieramy markę

Wybieramy markę

chłodno, krótko po jej przyrządzeniu. Chłodziec serwuje się z ugotowanymi ziemniakami. *Mazurek moczony (Halina Pezowicz) Ciasto drożdżowe moczone w wodzie przed upieczeniem. Ma słodkawy smak. Jego atutem jest to, że nie czerstwieje. Składniki ciasta: żółtka, drożdże, masło, mleko

Planeta 11 pachnie po portugalsku

przypominała polską kartoflankę, innym zupę z zielonego groszku. Drugie danie - jardineira de carne de vace, ("ogród warzyw z mięsem") - próbowaliśmy zasiadając przy jednym stole. W rodzinnej atmosferze smakowaliśmy wołowinę z marchewką, groszkiem, fasolką i ziemniakami, wszystko ugotowane w jednym

Ponad połowa Europejczyków waży za dużo

o żywności, o tym, co jest zdrowe i jak przygotowywać jedzenie. Skutek jest taki, że niektórzy nie wiedzą, jak wygląda ziemniak, nie potrafią ugotować jajka. Dlatego uwielbiamy MacDonaldy i inne sieci fastfoodowe, gdzie jedzenie jest tanie i szybko podawane. W wielu brytyjskich szkołach nie ma też

Dolnośląska Loża Kulinarna czeka na rejestrację

stowarzyszenia: - Na razie czekamy na rejestrację loży w sądzie, ale mam nadzieję, że wszystko będzie już gotowe pod koniec lutego. W tym roku loża chce zająć się m.in. organizacją Wyszehradzkiego Panelu Kulinarnego, podczas którego przedstawiciele Polski, Czech i Węgier mają ugotować wspólnie 5 tys. litrów

Na nic pokojowy Nobel i kobiecy ruch, który zakończył wojnę. W Liberii kobiety, żeby przeżyć, kruszą młotkiem skały

Na nic pokojowy Nobel i kobiecy ruch, który zakończył wojnę. W Liberii kobiety, żeby przeżyć, kruszą młotkiem skały

jest dla mnie zbyt ciężka. Cały dzień aż do zmroku na słońcu, bez jedzenia, a po powrocie trzeba jeszcze ugotować obiad. Często choruję. Nie jest łatwo - przyznaje.Nagroda Nobla nic nie zmieniła w losie kobietGłos niezadowolenia Musu Cole nie jest odosobniony. W odbiorze Nagrody Nobla dla Ellen Johnson

Jedzenie bez chemii

zechce ugotować obiad z płodów rolnych równie aromatycznych jak przed wojną, będzie mogła kupić w Polskiej Zagrodzie wędliny, nabiał, jajka, produkty mączne, warzywa (w tym ziemniaki, z których ręcznie wybierano stonkę!) i owoce. A z importu certyfikowane włoskie sery, hiszpańskie wina, kawy z Ameryki

Walczyli z młodymi ziemniakami

momencie, kiedy młode ziemniaki jeszcze nie bardzo nadają się na kluski, a stare właściwie nie nadają się już do niczego, to najlepszy wybór dania - przyznaje. - Zadanie polega jednak na wykonaniu potrawy zgodnej z procedurami, z konkretnym przepisem. Brak tu miejsca na wariacje kulinarne. Zdający po

Nagrody

Wszystkie rodziny, które się zgłoszą, otrzymają "Pakiet ratunkowy Poznaniaka" czyli 10 kilogramów ziemniaków i garnek umożliwiający ugotowanie pyrów. Ci, którzy zdecydują się na nagranie swojej wizytówki w Radio Złote Przeboje 88,4 FM, otrzymają na pamiątkę płytę ze swoim nagraniem

Dolnoślązacy tworzą swoją książkę kucharską

Wigilię zgodnie pojawiały się i kutia, i makiełki - wtrąca Juliusz Woźny, rzecznik prasowy ośrodka i pomysłodawca strony. - Mama jest z Poznania, więc przygotowywała wielkopolskie makiełki, pyrki z gzikiem, czyli ziemniaki z twarożkiem oraz ślepe ryby z myrdyrdą, czyli kartoflanka. Tata zaś przyjechał ze

Wojskowe gotowanie polowe w Biedrusku

Szefowie pododdziałów w wojsku nie mają lekko. Nie dość, że odpowiadają za zaopatrzenie i organizację, to jeszcze w razie czego sami muszą i grochówkę ugotować. Wczoraj w Biedrusku nabywali tej cennej umiejętności. W kompanii na szefa pododdziału mówi się po prostu "matka", bo tak jak

Marnujemy bilion ton jedzenia. Czy odpadki nakarmią świat?

się do tego, choć zdaniem Kuby Antoszewskiego z Millward Brown SMG/KRC realnie dotyczy zapewne to więcej z nas. Magdalena z Warszawy, matka dwóch synów w wieku przedszkolnym, co najmniej raz w tygodniu wylewa do sedesu spore ilości niedojedzonych zup, do kosza wyrzuca ziemniaki, ryż, niedokończone

Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik

ugotują się także ziemniaki. Na stoisku Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni można było obejrzeć m.in. prawdziwe sonary. Sonar to urządzenie będące odmianą echosondy i służące do poszukiwania przeszkód podwodnych i zatopionych obiektów. Oba przywiezione z gdyńskiej uczelni przyrządy były wykorzystywane

Kwaśnica wpisana do Księgi rekordów Guinnessa

tym roku zorganizowała Festiwal Kwaśnicy. - Pobijamy ustanowiony przez siebie rekord w ilości ugotowanej zupy - uśmiechają się Czulowie. Poprzedniego lata w Żywcu powstało ponad 9 tys. litrów kwaśnicy. W miniony weekend poprzeczka postawiona została wyżej. Gotowanie rozpoczęło się w piątek wieczorem

Dolny Śląsk ze smakiem

granaty to pyszne, bardzo sycące kluski. Starte ziemniaki odciska się przez płótno i miesza z ziemniakami ugotowanymi, przekręconymi przez maszynkę. Razem zagniecione formuje się w dłoni w placki, nakłada farsz z mielonego mięsa, jajka, przysmażonej cebuli i majeranku i lepi na kształt wrzeciona. Gotuje

Wprost z łemkowskiej chyży

, miesza, aż masa będzie gęsta jak budyń, wbija jajko, dodaje cebulę i masło. Na obiad hałuszki: tarte ziemniaki, z mąką i cebulą, które odciska się mocno w dłoni i wrzuca na wrzątek. Albo hołubci: kapuściane liście nadziane kaszą. Na deser naczynka: drożdżowe niesłodkie ciasto, posypane kruszonką

Jabłczonka, śliwczonka

jaglaną. Koniecznie owocowe zupy na ciepło: jabłczonka, śliwczonka i gruszczonka, zabielone śmietaną, z podanymi osobno na talerzyku ziemniakami z duszoną cebulą. Kulasza to ugotowane ziemniaki, do których jeszcze w gorącej wodzie dosypuje się mąkę i miesza, trzymając na ogniu, a na koniec dodaje skwarki

Przez żołądek do... ratusza

. To rzadkie chwile relaksu. Po prostu gadamy i gotujemy. Moje specjalności to sernik, flaki po polsku, ogórkowa i cebulowa. Przepis na tę ostatnią przywiozłem z Francji. Nieźle wychodzą mi też kotlety rybne. Moja mama potrafiła wyczarować arie kulinarne. Wszystko, co umiem ugotować, jest jej zasługą

Jak dobrze mieć za ścianą dobrego sąsiada

ogródku, a druga ogórki, to wymieniamy się między sobą. Któraś coś ugotuje - też dzieli się z sąsiadami. - Nawet jak nie wystarcza pieniędzy do pierwszego, to pożyczamy od siebie - dodaje Maria Niebrzydowska. - Przecież sąsiad nie ucieknie, zawsze odda. No i sąsiad przypilnuje domu, gdy będzie trzeba

Straż wizytuje bezdomnych: wolą ulicę niż dom

rozbiórki. Razem z nimi pani Bożena - właśnie gdzieś wyszła. W garnku stoją obrane ziemniaki - ugotują je później na palenisku przed domem. W środku nieprzyjemny zapach i bałagan. Ale jest też namiastka domu: w wazonie suszone kwiaty, na ścianie obrazek Matki Bożej a obok kalendarz z gołymi paniami. - Jakoś

Dębiec płacze po barze mlecznym

ugotować, byle jaką, żeby coś w żołądku było - opowiada. - Słyszała pani, bar zlikwidowali! - zatrzymuje przechodzącą obok kobietę. - Boże kochany! - ta aż przystaje. - Wiemy, że ten bar jest na Dębcu potrzebny, dlatego szukamy innego lokalu w pobliżu - mówi Iwona Gorońska, prezes "Społem" w

Będą uczyć szkoły, jak zdobywać żywność

uczniów. Dyrektor Stanisław Gmyrek dwoi się i troi, żeby kucharki mogły ugotować każdego dnia więcej zupy. Czasami uda się wygospodarować dodatkowe porcje ziemniaków z sosem. Wtedy na darmowy obiad można zaprosić więcej uczniów. - Staramy się, żeby codziennie zostało nam ok. 30-50 porcji zupy

Stare błędy powtarzane w szkolnych stołówkach

, choć obowiązuje dekadówka, tzn. że w ciągu dziesięciu dni nie mogą się powtarzać żadne dania. Przysmaki uczniów to ruskie pierogi i kotlety drobiowe, ale w szkolnym menu oprócz ziemniaków regularnie pojawiają się kasze, ryż i makaron, a także ryby. - Sznycelki albo panga, którą dzieci bardzo lubią, a

Mazur

mrożonych paczek. Miało gliniany posmak. Więc mimo aromatu całości pewien abszmak. Przyjemniejszy wydał mi się barszcz ukraiński (1,80 zł) - na ludowo, bo w talerzu z kwietnym szlaczkiem. Ze słodkiej kapusty, z maleńką - to odstępstwo od oryginału - fasolką. Z warzywami starannie ugotowanymi. Niczym nie

Pomóżcie wydać opowieść o kuchni regionu

jej czytelnicy mogli się delektować opisanymi daniami, marzę, by kuchnia Warmii i Mazur była tak popularna, jak choćby kuchnia śląska, o której mówi się od lat. A wybierać jest w czym. Potencjalnym czytelnikom autorka podaje kilkadziesiąt przepisów - jak ugotować najprostszą mazurską zupę mączną

Rzucają rękawicę Polakom. Zrobili pieroga giganta [ZDJĘCIA]

przeciągając go pod ciastem - dodaje.Na zrobienie tego pieroga Anglicy zużyli 120 jajek, 6 kg masła i 30 kg mąki. Całość nadziali sześćdziesięcioma kilogramami farszu z ziemniaków, cebuli i sera. Rekord polskich kucharzy w księdze Guinnessa to 71 kg.Eksperyment TOK FM: Co czuje Justyna Kowalczyk? [WIDEO]

Połączone siły naprawiają rodzinę

opiekuje się chorą, starszą osobą, tamta sprząta. Niektóre, jak pani Celinka, są codziennie. Pani Celince ciężko połapać się w zawiłościach kulinarnych. Wolontariuszki już kolejny raz pokazują jej, jak ugotować żurek, ale ona się gubi. Denerwuje ją to, ale uparła się, i uczy, bo okazało się, że jej

Wielka wieś w środku miasta

dla córkiNa końcu ulicy Potoki przy gołębniku stoi kilku mężczyzn. Kufajki, kaszkiety, swetry. Prawdziwi chłopi. Kurzą papierosy, gadają. Kiedy mówię, że jestem dziennikarzem, odwracają się na pięcie: - Muszę iść do domu obiad ugotować - rzuca jeden. Drugi burczy jakąś wymówkę i ucieka do chaty. Ten

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Stamppot

Stamppot (nid. stampen – tłuc, ubijać i pot – garnek) – ziemniaki utłuczone razem z warzywami.Prosta i pożywna potrawa charakterystyczna dla tradycyjnej kuchni holenderskiej, łatwa do przygotowania w dużej ilości. Podstawowym składnikiem są ugotowane i utłuczone ziemniaki

Colcannon

Colcannon (irl. cál ceannann) – potrawa kuchni irlandzkiej, rodzaj purée z ziemniaków z dodatkiem poszatkowanego jarmużu lub kapusty. W Irlandii colcannon tradycyjnie jest jedzony w Halloween.Colcannon przygotowuje się mieszając tłuczone, uprzednio ugotowane ziemniaki oraz posiekany

Zalewajka

Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. PochodzenieSama zupa wywodzi się z centralnej Polski. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku z Łodzi i Radomska

Kopytka

Kopytka (pozn. szagówki) – należą do grupy potraw mącznych. Wyrabiane są z następujących składników: ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej, jaj, soli, przypraw. Ugotowane, po czym zmielone ziemniaki należy wymieszać z pozostałymi składnikami i szybko wyrobić zwartą, elastyczną masę. Czas

Moskole

twierdzi, że Ik smacek jest wtej inksy i grzecniy łoskoce gymbe, bo dobrze wyklepany moskol mo siy wysusyć, a nie upiyc.Podstawowymi składnikami do wyrobu moskoli są: ugotowane i utłuczone ziemniaki, mąka i woda, sól kuchenna, czasami jajko (początkowo pieczono też moskole z mąki owsianej oraz żytniej

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.