rosną prawdziwki

ZOM, k

Megagrzyb wyrósł pod oknem premiera. Jadalny!

Megagrzyb wyrósł pod oknem premiera. Jadalny!

Wydawałoby się, że taki okaz grzyba może wyrosnąć tylko gdzieś w niedostępnym lesie. A tu niespodzianka. Gigantyczny prawdziwek rósł pod oknem premiera i to na ogólnodostępnym trawniku.

Na grzyby

Marynowane, suszone, mrożone. W słonej zalewie i pasteryzowane. Na maśle, w śmietanie albo z jajkiem. Chociaż ciężko strawne, trudno wyobrazić sobie bez nich niektóre potrawy

Jesz tanio i dobrze? Akurat! Lubimy bylejakość i kupujemy za 15 zł ...kilo wody z tłuszczem [LIST OD PASJONATA KUCHNI]

POLSKA OD KUCHNI. Jak jemy my, Polacy? Tanio, szybko, byle jak. Nie wiemy, że krem z borowików za 9 zł, to zupa z proszku, w barze sushi prawdopodobnie serwują nam mrożonki, a niedroga pizza posypana jest produktem seropodobnym. O polskiej gastronomii, karmieniu turystów krewetkami a nie bigosem i naszym zamiłowaniu do bylejakości, pisze dziennikarz i pasjonat kuchni Kamil Sakałus ze stowarzyszenia Slow Food.

Nie ma grzybów? Sprowadzimy rydze z Chile

, sprowadzamy z innych krajów. Borówki przywozimy głównie z krajów nadbałtyckich - Łotwy, Litwy i Estonii, natomiast żurawinę - spod St. Petersburga. Tam jest taki rejon, gdzie rośnie podobno najlepsza żurawina na świecie i z całego świata przyjeżdżają po nią kupcy. Borówki pojawią się we wrześniu, żurawiny w

Raj dla grzybów

Raj dla grzybów

. Znaleziono go w XIX w. niedaleko Elbląga, potem go nie widywano i wydawało się, że gatunek ten już nie występuje w Polsce. To samo dotyczy lepkozęba brązowego - grzyba o kolczastym spodzie, również lubiącego martwe drewno.Aż 130 gatunków grzybów rośnie tylko tutaj. Niektóre zostały tutaj odkryte i po raz

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów