rosną prawdziwki

mjs

Turysta znalazł 1,5-kilogramowego borowika

Turysta znalazł 1,5-kilogramowego borowika

Wokół niego rosło jeszcze kilka nieco mniejszych prawdziwków.

Megagrzyb wyrósł pod oknem premiera. Jadalny!

Wydawałoby się, że taki okaz grzyba może wyrosnąć tylko gdzieś w niedostępnym lesie. A tu niespodzianka. Gigantyczny prawdziwek rósł pod oknem premiera i to na ogólnodostępnym trawniku.

Dokąd wybrać się na grzyby?

Rybak, specjalista ds. służb leśnych. - Grzyby zbieramy o tej porze niemal każdego roku - mówi. - Teraz rosną u nas prawe, podgrzybki, koźlaki siwe i kurki, ale sytuacja rożnie wygląda w różnych leśnictwach. Na pewno można się wybrać na poszukiwania do lasów koło Wapiennika w gminie Lipie, a na

Leśne żniwa

, można tam zebrać całe wiaderko dorodnych prawdziwków. Rosły przy drodze, nie trzeba było nawet szukać ich w gąszczu. Warto tylko przypomnieć, że trzeba upewnić się, że zebrane grzyby wszystkie bez wyjątku należą do jadalnych gatunków. Były już pierwsze zatrucia w tym sezonie. Oprócz grzybów wciąż są

Na grzyby

;Gazetą" zapalony grzybiarz. Według leśników z Białowieskiego Parku Narodowego w puszczy rośnie już całkiem sporo prawdziwków, podgrzybków, ale przede wszystkim kań. - Jest odpowiednia temperatura i wilgotność, więc nie ma powodów, żeby grzybów nie było - ocenia Mateusz Szymura, kustosz muzeum BPN

Prawdziwek gigant z Żabińca

Prawdziwek gigant z Żabińca

lasu chodził z dziadkiem, potem z ojcem. Teraz najczęściej wędruje sam. - Grzyby potrafię wyczuć z kilkunastu metrów - śmieje się pan Wiesław. - Doskonale się na nich znam, nie było więc możliwości pomyłki. Kiedy tylko zobaczyłem ten okaz, to wiedziałem, że to prawdziwek i to w dodatku gigant. Obok

Na wigilijnym stole dania z restauracji

pieczenie ciast. Coraz chętniej i częściej te czasochłonne zadania powierzają restauracjom. Rzeszowscy restauratorzy są zgodni: z roku na rok rośnie liczba zamówień na dania wigilijne, średnio o 30 proc. rocznie. Swojska Izba na zamówienia robi przede wszystkim tradycyjne dania: uszka, pierogi ruskie oraz z

Jesz tanio i dobrze? Akurat! Lubimy bylejakość i kupujemy za 15 zł ...kilo wody z tłuszczem [LIST OD PASJONATA KUCHNI]

Jesz tanio i dobrze? Akurat! Lubimy bylejakość i kupujemy za 15 zł ...kilo wody z tłuszczem [LIST OD PASJONATA KUCHNI]

samo się stanie z naszym organizmem, to tutaj nie ma prostej wymiany silnika na nowy.Świadomość kulinarna rośnie, ale powoliCzy nie ma światełka w tunelu i z polskim jedzeniem i polską kuchnią jest aż tak źle? To by była diagnoza nieprawdziwa. Kultura jedzenia rośnie, świadomość kulinarna także. Ludzie

Nie ma grzybów? Sprowadzimy rydze z Chile

Nie ma grzybów? Sprowadzimy rydze z Chile

. Petersburga. Tam jest taki rejon, gdzie rośnie podobno najlepsza żurawina na świecie i z całego świata przyjeżdżają po nią kupcy. Borówki pojawią się we wrześniu, żurawiny w październiku. Ale jagody mamy chyba polskie? - Tak i w tym roku zebraliśmy ich wyjątkowo dużo. Ale mimo iż był urodzaj, ceny były

Uważaj, kania może zabić

Uważaj, kania może zabić

Chodzi o nową odmianę czubajki, która do tej pory rosła tylko na śmietnikach. Zatrucie nią może uszkodzić wątrobę, nerki, nawet serce Żaden grzybiarz nie przejdzie obojętnie obok czubajki kani. To bardzo smaczne grzyby, rarytasem są zwłaszcza kapelusze czubajki panierowane i smażone jak kotlety

Raj dla grzybów

Raj dla grzybów

. Znaleziono go w XIX w. niedaleko Elbląga, potem go nie widywano i wydawało się, że gatunek ten już nie występuje w Polsce. To samo dotyczy lepkozęba brązowego - grzyba o kolczastym spodzie, również lubiącego martwe drewno.Aż 130 gatunków grzybów rośnie tylko tutaj. Niektóre zostały tutaj odkryte i po raz

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników