produkcji oscypka

PAP, lko

Festiwal Oscypka w sobotę i niedzielę w Zakopanem

Festiwal Oscypka w sobotę i niedzielę w Zakopanem

Redyk z Gubałówki, pokazy strzyżenia i dojenia owiec, produkcja oscypka i konkurs na najlepszy oscypek - to atrakcje rozpoczynającego się w sobotę dwudniowego Festiwalu Oscypka w Zakopanem.

Bacowie mają spełnić unijne wymogi

Już za pół roku oscypek ma dostać europejski certyfikat. Tymczasem bacowie niezbyt chętnie poddają się unijnym wymogom produkcji owczego sera.

Bruksela wraca do sprawy oscypka

Oscypek znowu ustawił się w kolejce po unijny certyfikat. Polskie Radio dowiedziało się, że Bruksela została oficjalnie poinformowana o porozumieniu Polski ze Słowacją i ponownie zajęła się sprawą. Procedurę rejestracji oscypka wstrzymano na początku lutego, gdy słowacki rząd zgłosił zastrzeżenia, roszcząc sobie prawo do produkcji sera o tej nazwie.

Mamy patent na oscypka

Mamy patent na oscypka

Polska dostała patent na produkcję oscypka. Nazwę dla tego produktu chcieli zastrzec również Słowacy, ale doszło do porozumienia. W efekcie nasi południowi sąsiedzi będą produkować ser o nazwie "osciepok", a my "oscypek". Mimo podobieństwa w nazwie sery się różnią. Jeszcze

Większość baców nadal nie ma unijnych certyfikatów do wyrobu oscypka

Rzeczniczka Inspekcji Jakości Handlu Artykułami Rolno-Spożywczymi (IJHARS) Izabela Zdrojewska wyjaśniła PAP, że do początku czerwca Inspekcja wydała 22 certyfikaty, a na rozpatrzenie i weryfikację czeka 28 kolejnych wniosków od producentów serów owczych. Oscypek od 2008 roku jest wpisany na unijną

Oscypek bez ochrony w Unii Europejskiej

Równo rok temu, po siedmiu latach starań, władze trzech górskich powiatów świętowały przyznanie im patentu na produkcję oscypka, buncu, bryndzy, redykołki i żentycy. Dokument miał gwarantować, że owcze sery będzie można legalnie wytwarzać tylko w tych trzech powiatach. - W ministerstwie rolnictwa

Tylko 23 baców z unijnym certyfikatem na oscypki

Tylko 23 baców z unijnym certyfikatem na oscypki

". Producenci tradycyjnego oscypka, którzy chcą sprzedawać swoje sery, muszą uzyskać świadectwo potwierdzające zgodność sposobu jego wytwarzania z metodami produkcji opisanymi w specyfikacji. Takie świadectwa wydawane są na podstawie kontroli przeprowadzanej na wniosek producenta. Od kiedy oscypek

UE/ Słowacja zgłosiła sprzeciw wobec rejestracji oscypka (krótka)

Oscypek to najsłynniejszy ser tatrzański. Tradycja wytwarzania tego górskiego przysmaku ma swoje źródło w kulturze wołoskiej. Najwcześniejsze wzmianki na temat wyrabiania serów na Podhalu i przyległych do niego terenach pochodzą z 1416 roku. Słowacja także rości sobie prawa do produkcji

Małopolskie. Bacowie uroczyście rozpoczęli sezon pasterski

. Certyfikowany oscypek można robić tylko z mleka owcy górskiej. "I jak tu program dopłaty do owiec objętych programem zachowawczym pogodzić z produkcją oscypka?" - pytał retorycznie baca Furczoń. Szacuje się, że w południowej Małopolsce, głównie na Podhalu owce wypasa około 150 baców. Bacom pomagają

Słowacja/ Media: oscypka Polakom nie damy

wyrobem węgierskim, choć winogrośl do produkcji tego wina jest uprawiana także w kilku wioskach po słowackiej stronie Dunaju. Tylko ta gazeta, jako jedyna, informuje, iż od 2005 roku istnieje między Bratysławą i Warszawą umowa, iż Polacy zarejestrują w UE "oscypek", a Słowacy zgłoszą swój wyrób

UE/ Słowacja zgłosiła sprzeciw wobec rejestracji oscypka (opis)

zagroziłaby produkcji i sprzedaży serów słowackich pod tą samą nazwą. Słowackie władze już wcześniej rościły sobie prawa do nazwy "oscypek", ale w wyniku negocjacji z Polską w zeszłym roku postanowiły zrezygnować z roszczeń. Podobny do oscypka ser produkowany po słowackiej stronie granicy miał być

Słowacja wycofa weto wobec rejestracji oscypka

od siebie różnić. Choć nadal Polacy i na słowacki ser mówili oscypek, a Słowacy na polski osztiepok, to dziś różnice w składzie surowcowym i sposobie produkcji są tak duże, że to dwa zupełnie różne wyroby - twierdzi Milan Wenit z Wydziału Ekonomicznego polskiej ambasady w Bratysławie. Np. do wyrobu

KE: Słowacja sprzeciwiła się rejestracji oscypka

Oscypek to najsłynniejszy ser tatrzański. Tradycja wytwarzania tego górskiego przysmaku ma swoje źródło w kulturze wołoskiej. Najwcześniejsze wzmianki na temat wyrabiania serów na Podhalu i przyległych do niego terenach pochodzą z 1416 roku.Słowacja także rości sobie prawa do produkcji oryginalnego

Cebularz lubelski 37. polskim produktem chronionym w UE

najmniej jeden etap produkcji odbywa się na danym obszarze, a jego cechy są związane z pochodzeniem geograficznym. Znak taki uzyskały m.in. andruty kaliskie, kiełbasa lisiecka, rogal świętomarciński, ser koryciński swojski, truskawka kaszubska. Pozostałe znaki europejskiego systemu to chroniona nazwa

Oscypek dostanie certyfikat UE

Oscypek w końcu otrzyma unijny certyfikat. Polskie Radio dowiedziało się nieoficjalnie, że ser został wpisany przez Komisję Europejską na listę unijnych produktów regionalnych. Lista ma być opublikowana w Dzienniku Urzędowym pojutrze. Następnie, 20 dni od publikacji nazwa oscypek będzie oficjalnie

Feta z oscypkiem

ostiepki mogą zawierać nawet 80 proc. krowiego mleka. Po drugie, formą - oscypki mają wrzecionowaty kształt, a ostiepki beczułkowaty. Po trzecie, metodą produkcji - oscypki wyrabiane są w bacówkach, a ostiepki Słowacy produkują na skalę przemysłową w mleczarniach. Ostatecznie ustalono, że polski ser będzie

Polska bryndza tylko polska

wyrabiane są tradycyjnie w bacówkach, a ostiepki produkowane są w mleczarniach - tłumaczy różnice pomiędzy polskim i słowackim serem Andrzej Gąsienica-Makowski. - Dlatego wierzymy, że wkrótce Komisja Europejska przyzna nam także wyłączne prawo produkcji oscypka, a Słowacy będą sobie mogli robić swoje

UE uzna oscypek - bacowie podniosą ceny o 100 proc.

UE uzna oscypek - bacowie podniosą ceny o 100 proc.

nic przeciwko produkcji oscypka przez polskich górali. Rząd Słowacji obawia się, że szybka rejestracja polskiego oscypka mogłaby zablokować w przyszłości ich starania o uznanie słowackiego ostiepka za produkt regionalny Unii Europejskiej. Zapewniłem już przedstawicieli Słowacji, że Polska nie ma

Tylko jeden baca na Podhalu wytwarza legalne oscypki

Tylko jeden baca na Podhalu wytwarza legalne oscypki

Państwowa Inspekcja Jakości Handlowej ocenia produkcję pod względem zgodności ze specyfikacją - powiedział Jan Janczy, prezes Związku Hodowców Owiec i Kóz.Komisja Europejska wydała decyzję o przyznaniu oscypkowi chronionej nazwy pochodzenia 20 lutego. Postanowienie weszło w życie 5 marca. Popularny góralski

UE/Resort rolnictwa zaskoczony zastrzeżeniami ze strony Słowaków w sprawie oscypka

), to ze względu na różnice w metodzie produkcji (które zostały odnotowane i opisane w literaturze już na początku XX wieku) i produkcie końcowym, oscypek i Slovensky ostiepok to dziś dwa różne produkty. Strony opracowały różnice w produkcji tych serów. W Polsce mleko owiec pochodzi wyłącznie od owiec

Oscypek wchodzi do Europy

Jeśli do 2 lutego nikt nie zaprotestuje, oscypek zostanie oficjalnie uznany za pierwszy polski produkt regionalny w Unii Europejskiej! O ochronę górskiego wędzonego sera na europejskich rynkach Podhalanie zabiegają od trzech lat. Zastrzeżenie praw do produkcji oscypka było jednym z argumentów

Oscypek wszedł do Unii

Oscypek wszedł do Unii

europejskich rynkach Podhalanie zabiegali od trzech lat. Zastrzeżenie praw do produkcji oscypka w całej Europie było nawet jednym z argumentów górali za przystąpieniem do UE. Wczoraj minął termin zgłaszania uwag do ich wniosku. - Nie otrzymaliśmy żadnych wiadomości o jakimkolwiek proteście - zapewnia

Oscypek dla Polski, ostiepok dla Słowacji?

produkcji oscypka przez polskich górali. Twierdzą, że ich celem nie jest całkowite odrzucenie polskiego wniosku przez Komisję. Rząd Słowacji obawia się jednak, że rejestracja oscypka zablokuje w przyszłości ich starania o uznanie słowackiego ostiepka za produkt regionalny UE. - Zapewniłem stronę słowacką

Od dzisiaj oscypek znajduje się pod ochroną UE

tradycyjnej, kilkusetletniej procedury. Do produkcji jest wykorzystywane mleko polskich owiec górskich, a domieszka mleka krowiego może stanowić maksymalnie 40 procent. Od dziś producenci z innych krajów mogą wytwarzać podobne sery, ale nie mają prawa do używania nazwy oscypek - podkreśla rzecznik Komisji

Sprawę oscypka negocjują rządy Polski i Słowacji

Ministerstwa Rolnictwa - poinformował wczoraj "Gazetę" Dariusz Goszczyński, zastępca dyrektora Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa. - Słowacy wyjaśnili mi, że nie mają nic przeciwko produkcji oscypka przez polskich górali. Twierdzą, że ich celem nie jest całkowite odrzucenie polskiego

Oscypek pierwszym polskim produktem regionalnym w Unii

Jeśli do 2 lutego nikt nie zaprotestuje - a nic na to nie wskazuje - to oscypek zostanie oficjalnie uznany za pierwszy polski produkt regionalny w Unii Europejskiej. O ochronę górskiego wędzonego sera na europejskich rynkach Podhalanie zabiegają od trzech lat. Zastrzeżenie praw do produkcji

Unia ochroni podhalańską bryndzę

i słowackim serem Andrzej Gąsienica-Makowski. - Dlatego wierzymy, że wkrótce Komisja Europejska przyzna nam także wyłączne prawo produkcji oscypka, a Słowacy będą sobie mogli robić swoje ostiepki. A jak się ma bryndza do oscypka? - W polskim urzędzie patentowym zarejestrowanych jest pięć owczych

UE/ Otwarta droga do rejestracji bryndzy

rejestracji. Posługiwanie się Chronioną Nazwą Pochodzenia będzie zarezerwowane dla producentów z Podhala spełniających określone warunki produkcji. Znakowanie gwarantujące oryginalność otwiera im drogę do narzucania wyższych cen. Weryfikację unijną przeszedł już także oscypek, jednak Słowacja zgłosiła

Zagroj se w pucenie oscypka

edukacyjnym, dzięki której gracz zapozna się z procesem produkcji tradycyjnych góralskich oscypków - informuje Katarzyna Piszczkiewicz, kierowniczka biura promocji urzędu marszałkowskiego. Kanwą gry będzie fabularna historia młodego juhasa. - Juhas pod nadzorem starego i oczywiście mądrego bacy robi

Polski oscypek, słowacki ostiepok

trzecie, odmienna jest metoda produkcji: oscypki wyrabiane są tradycyjnie w bacówkach, a ostiepki Słowacy produkują na skalę przemysłową w mleczarniach. Słowackie weto było więc wyrazem obaw, że polski ser będzie można sprzedawać na Słowacji oraz w Czechach pod nazwą ostiepok.

Cebularz lubelski 37. polskim produktem chronionym w UE

oznaczenie geograficzne mogą otrzymać produkty, których co najmniej jeden etap produkcji odbywa się na danym obszarze, a jego cechy są związane z pochodzeniem geograficznym. Znak taki uzyskały m.in. andruty kaliskie, kiełbasa lisiecka, rogal świętomarciński, ser koryciński swojski, truskawka kaszubska

Słowacy oprotestowali Oscypka

się powszechną nazwą produktu". Przykładem takiego produktu jest ser emmentaler, wywodzący się z doliny rzeki Emme w Szwajcarii, ale obecnie produkowany w wielu krajach. Słowacja twierdzi, że rejestracja oscypka produkowanego w Polsce zagroziłaby produkcji i sprzedaży serów słowackich pod tą

Polsko-słowackie starcie o oscypka

. Jednak Słowacy mają swoje racje. - Oscypki wyrabia się od dawna na słowackiej Orawie. Mieszkańcy tych terenów chcą nadal produkować ten owczy ser - wyjaśnia Jozef Repasky, szef słowackiej delegacji w Euroregionie Tatry. Polscy górale ciągle mają nadzieję, że dostaną wyłączność na produkcję oscypka

Słowacja wycofa weto wobec rejestracji oscypka

różnice w składzie surowcowym i sposobie produkcji są tak duże, że to dwa zupełnie różne wyroby - twierdzi Milan Wenit z Wydziału Ekonomicznego polskiej ambasady w Bratysławie. Np. do wyrobu oscypka można wykorzystać maksymalnie 40 proc. mleka krowiego, w osztiepku może go być nawet 80 proc. W Polsce ser

Oscypek otrzyma unijną ochronę

Oscypek - najsłynniejszy ser tatrzański - jest pierwszym polskim produktem, który zostanie zarejestrowany przez Komisję Europejską jako wyrób pochodzący z kilku podhalańskich powiatów i wytwarzany według metod stosowanych od wieków. Oznacza to, że oscypek otrzyma Chronioną Nazwę Pochodzenia. Jak

Świadek koronny pomógł rozbić potężne gangi narkotykowe

... oscypków. Prowadzili też warsztaty samochodowe. Ale nie obyło się bez kłopotów, bo produkcja amfetaminy wymagała wiedzy chemicznej. Nielegalne laboratoria co pewien czas - zarówno na Podhalu, jak i nad morzem - wybuchały. W jednej z eksplozji poparzony został nawet główny boss. Mimo to produkowany przez

Oscypek będzie chroniony w Unii

produkcji jest inna: oscypki wyrabiane są tradycyjnie w bacówkach, a ostiepki Słowacy produkują na skalę przemysłową w mleczarniach. To dwa różne sery. Po półrocznych negocjacjach resorty rolnictwa obu krajów uzgodniły, że Polska będzie mogła produkować oscypki, a Słowacja ostiepki. Oba kraje zobowiązały

Egzamin z dojenia

Polsce? - Może to i miałoby sens, gdyby szkolono takich, którzy nigdy obok prawdziwego oscypka nie stali. A nie takich baców jak ja! - oburza się pan Stanisław. - Skoro ja, występując do Brukseli o uznanie naszego oscypka, brałem odpowiedzialność za jego produkcję, zrobię teraz wszystko, by oscypek

Ruch Palikota złoży w Sejmie projekt tzw. ustawy bimbrowej

Ustawa dotyczy legalizacji produkcji własnych wyrobów przez rolników. Czyli to jest i bimber, jak również wyrób winny z winogron, kiedy winogrona pochodzą z własnej uprawy. Legalizacja umożliwi produkcję okowity w ilości rocznej nieprzekraczającej 10 hektolitrów - tłumaczył poseł Adam Rybakowicz na

Bacowie boją się unijnych kontroli

proces produkcji tego owczego sera powinien podlegać kontroli. Komisja wizytująca bacówki ma składać się ze służb sanitarnych, weterynaryjnych, przedstawicieli powiatu tatrzańskiego i Związku Hodowców Owiec i Kóz. Komisja ma sprawdzać, w jakich warunkach higienicznych produkowane są owcze sery i czy

Tajna broń górali: pasta serowa

Europejskiej, które od 11 czerwca zgodnie z unijnym prawem mogą być nakładane na producentów bryndzy - czyli baców. Tego dnia bryndza podhalańska została zarejestrowana jako pierwszy polski produkt regionalny w Unii Europejskiej. Teraz proces produkcji tego owczego sera powinien podlegać kontroli. Komisja

Górale oburzeni wynikami badań profesora

- odpowiada profesor. Choć z badań jasno wynika, że bakterii nie ma w serze (giną podczas procesu produkcji przy podgrzewaniu mleka i maczaniu masy serowej w stężonym roztworze soli kuchennej), to górale nie są zadowoleni z ich opublikowania. - Od wieków hodujemy na Podhalu owce i robimy oscypki. Jeszcze

Zakopane: handel podrabianymi oscypkami

sprzedawca. - Wmawianie turystom, że serki są robione z owczego mleka, to bzdura - mówi pani Hanka, która sama sprzedaje oscypki na zakopiańskich Krupówkach. - Do ich produkcji używa się mleka od krowy. Ale większość sprzedających nie uprzedza turystów, tylko wciska im ciemnotę. To, że zimą tradycyjnych

KE: Bryndza będzie produktem regionalnym

Pochodzenia będzie zarezerwowane dla producentów z Podhala spełniających określone warunki produkcji. Znakowanie gwarantujące oryginalność otwiera im drogę do narzucania wyższych cen. Weryfikację unijną przeszedł już także oscypek, jednak Słowacja zgłosiła sprzeciw wobec rejestracji tej nazwy dla serów

Nowy Targ walczy z oscypkowymi podróbkami

, czyli baców. Tego dnia bryndza podhalańska została zarejestrowana jako pierwszy polski produkt regionalny w Unii Europejskiej. W najbliższych miesiącach także oscypek powinien uzyskać europejski certyfikat. W związku z tym proces produkcji owczych serów powinien podlegać kontroli. Komisja wizytująca

Miód chroniony

produkcja na zimno (w temperaturze poniżej 30 st.). Niedopuszczalne jest też filtrowanie, kremowanie, pasteryzowanie miodu oraz stosowanie dodatków chemicznych. Kilka dni temu unijny certyfikat uzyskał pierwszy polski produkt - bryndza podhalańska. W następnej kolejności dostanie go prawdopodobnie oscypek

Bryndza Podhalańska pod ochroną, oscypek jeszcze nie

oscypek. To miał być pierwszy polski produkt regionalny uznany w całej Unii, ale sytuacja skomplikowała się, bo Słowacy wiele razy rościli sobie prawo do produkcji sera o tej nazwie. To wydłużyło całą procedurę. Szanse na jej przyspieszenie są, bo Bratysława porozumiała się ostatnio z Warszawą i przestała

Prezydent podpisał ustawę, dotyczącą produktów tradycyjnych

Produktem tradycyjnym nie będzie np. oscypek, produkowany na Mazowszu.Podpisana ustawa o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych ma też na celu ujednolicenie kryteriów wpisów na listę produktów tradycyjnych. Oznacza to, że na

Prezydent podpisał ustawę, dotyczącą produktów tradycyjnych

Produktem tradycyjnym nie będzie np. oscypek, produkowany na Mazowszu.Podpisana ustawa o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych ma też na celu ujednolicenie kryteriów wpisów na listę produktów tradycyjnych. Oznacza to, że na

Oscypek, bryndza i miód w Brukseli

Oscypek, bryndza podhalańska i miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich - to pierwsze polskie produkty regionalne, które zarejestruje Bruksela Pierwsze trzy wnioski o zarejestrowanie polskich produktów regionalnych - oscypka, bryndzy podhalańskiej i miodów wrzosowych z Borów Dolnośląskich - trafiły

Wszyscy krakowscy piekarze będą mieli patent na obwarzanka

opatentował prawa do produkcji oscypka. Powszechny protest górali doprowadził w końcu do przekazania tych praw Związkowi Owiec i Kóz z siedzibą w Nowym Targu i ochrony oscypka w całej Unii Europejskiej. - Mam nadzieję, że i w przypadku krakowskiego obwarzanka dojdziemy do porozumienia - mówi Kazimierz

Andruty i kiełbasa chcą unijnej ochrony

Jeśli się uda ich nazwa oraz sposób produkcji zostanie zastrzeżony na terenie wszystkich państw UE. Certyfikat zobowiązuje producentów do zachowania tradycyjnych receptur i wysokiej jakości produktu. Andruty są produkowane na terenie Kalisza od połowy XIX wieku. Z kolei udokumentowana tradycja

Zielone światło dla regionalnych smakołyków

, żymlok, ciulim lelowski, oscypek, żur śląski czy prażuchy. Ministerstwo Rolnictwa obiecuje, że dla osób, które zajmują się produkcją wyrobów tradycyjnych nastaną lepsze czasy. W planach jest stworzenie jednolitych rozwiązań, dzięki którym łatwiej będzie wytwarzać regionalne specjały.- Chodzi o sprzedaż w

Makłowicz: programy kulinarne często z kuchnią niewiele mają wspólnego. Ale za to z psychodramą...

proszę: w Polsce w dalszym ciągu nie wolno samodzielnie robić destylatów, trzeba mieć koncesję. A wszystkim dużym koncesyjnym graczom nie chce im się robić destylatów owocowych, oni robią wódę.Ale w Łącku się udało - produkcja śliwowicy jest tam legalnaUdało się... dlaczego?Bo się ludzie postarali!To nie

Małopolska drużyna PJN. "Na wybory będziemy gotowi"

góralce zrobiło się głośno, gdy wystąpiła przeciwko byłemu burmistrzowi Zakopanego Adamowi Bachledzie-Curusiowi. Znała go cała Polska z tego, że ukląkł przed Ojcem Świętym i chciał dla dobra regionu olimpiadę w Zakopanem zrobić. Ale po cichu chciał też na swoje nazwisko opatentować prawo do produkcji

Łącka śliwowica nie może być chroniona w Unii Europejskiej

Daje krzepę krasi lica, niestety nie mieści się w unijnym prawie. Łącka śliwowica nie zrobi kariery w krajach Unii, gdyż prawo nie przewiduje rejestracji tak mocnego alkoholu jako produktu regionalnego Oscypek, bryndza, miód pitny i nawet piwo - takie polskie produkty mogą zrobić międzynarodową

Kurki, dziczyzna i czekoladowe pierogi - polska kuchnia na prezydencję

Inna propozycja menu - carpaccio z buraczków i oscypka z orzechami w miodzie, kotlet cielęcy z salsą grzybową, omlet z kurkami, a na deser np. czekoladowe pierożki z jagodami i miętą.Przez najbliższe pół roku na stołach nie zabraknie także polskich win, serów, pieczywa i oczywiście owoców.- Cóż tam

Bój się, baco, inspektora

, starosta tatrzański. - To w większości nowe bacówki działające pierwszy sezon. Komisja sprawdzała, w jakich warunkach produkowane są oscypki i czy bacowie mają książeczki zdrowia. Na razie zastrzeżenia wzbudził stan szałasu w Leszczynach. Na początku czerwca komisja skontrolowała także siedem bacówek w

Cztery kolejne produkty tradycyjne

Wpis nobilituje produkty, uznając ich wysoką jakość i stosowanie tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych od co najmniej ćwierć wieku.Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych w następujący sposób uzasadniła swój wybór: - Barszcz czerwony krakowski. Żyzne gleby Małopolski w dolinie Prądnika i

Emigrant też turysta. Niech wpadnie na bigos

, Mariacki, Żurek, Kiszony, Warkocz, Biesiada, Schabowy i Kulig. W rezerwie - Ćwikła, Oscypek, Mielony, Kasprowy, Wieliczka i Krzesany. - Oto polska reprezentacja narodowa w niezastąpionym, tradycyjnym składzie - mówi Szpakowski. - Mamy powody do dumy, pochwalmy się Polską, teraz jest na to wymarzony

Mydło i powidło od benedyktynów

. Bonifacego z kminem, przypominający wyrośniętego oscypka, kosztuje 13 zł. W ofercie sklepu są też napitki, od klasztornego dwójniaka, czyli miodu pitnego z sokiem malinowym w efektownej butelce (42 zł), po piwa i wina, naturalne soki i syropy. - Oczywiście sami benedyktyni nie sa w stanie sami tego

Neapolitańska mafia trafia w mozzarellę

zostały zablokowane, a zatrute partie mleka - zniszczone. Więc produkcja teraz jest już bezpieczna. Bruksela początkowo nie była przekonana. W oficjalnym czwartkowym komunikacie ogłosiła, że dotychczasowe działania włoskich władz są niewystarczające.Widząc rosnącą panikę Włochów, w piątek starała się

Wolno, wolniej, wolność!

Arkę Smaku - listę produktów i gatunków zagrożonych wyginięciem, które są wypierane przez masową produkcję żywności i standaryzację. Na pokładzie Arki znajdują się m.in.: kapary ze śródziemnomorskiej wyspy Panteleria, piemoncka kukurydza o ośmiu rzędach ziaren, krowa rasy piemonckiej, sycylijska

Rusza produkcja piwa "Kolejorz"

Umowę o produkcji piwa o nazwie "Kolejorz" podpisały wczoraj browar w Czarnkowie i stowarzyszenie kibiców "Wiara Lecha". 10 gr od każdej butelki przeznaczone zostanie na potrzeby kibiców. Stowarzyszenie Kibiców posługuje się badaniami rozpoznawalności marki, z których wynika

Obwarzanek idzie do Europy

obwarzanków, zwanych po łacinie circinellos - tylko krakowskim piekarzom. - Obwarzanki w średniowiecznym Krakowie nazywano obrzankami lub obarzankami. Nazwa pochodzi od metody produkcji, czyli zanurzaniu surowego ciasta we wrzącej wodzie. Łacińskie określenia: circulis i circinellos, wskazują na zachowany

Jak oni się lansują. Kampania po szczecińsku

tym czasie będę na sumie.Nitras wytyka mu, że jest "spadochroniarzem" z Małopolski. - Mogę postawić oscypki, założyć kierpce i zabrać ze sobą ciupagę, żeby tylko pan Gróbarczyk czuł się dobrze w moim towarzystwie - ironizuje.Koszt kampanii Gróbarczyka (produkcja i rozdawanie ulotek

Zdrowo zjemy, zdrowo zapłacimy

, pukali się w głowę - wspomina Tymiński. Dziś zazdroszczą, bo spółka w swej branży należy do największych w Europie - niemal 100 proc. produkcji wysyła na eksport. W tym roku Symbio sprzedał za granicą ponad 3 tys. ton mrożonych owoców, głównie truskawek i malin, oraz warzyw. To o 30 proc. więcej niż

Beskidzka Trójwieś. Tam, gdzie bryndza się wczasuje

, trochę podobny do oscypka, ale wędzi się go nie w formie, tylko w jednej dużej bryle (dawniej taki ser dostawał wojewoda wołoski, którego zapraszało się na redyki); ma smak pośredni między łagodnym bundzem i ostrzejszym oscypkiemżętyca (żencica, mulka) - owcza serwatka powstająca przy produkcji sera

Fondue w Karpaczu, piołunówka w Szklarskiej Porębie

dzięki dużym złożom kwarcu pierwsza w Sudetach wytwórnia szkła. Karkonoscy mistrzowie potrafili wytapiać nawet doskonale przejrzyste szkło weneckie. Huty nazywano wędrującymi - przenoszono je coraz dalej po wykorzystaniu najbliższych zasobów kwarcu i wycięciu drewna niezbędnego do produkcji. Bractwo

Obama w Polsce. Już po wizycie - co dalej? [NA ŻYWO]

, wiele dobrego przed nami - jesteśmy dobrej myśli, ta wizyta to sukces. Czy Polacy są tego samego zdania, co ich prezydent?16:50 Czym Barack Obama zajadał się podczas śniadania roboczego z prezydentem Komorowskim? My już wiemy. - podano m.in: grillowanego oscypka z konfiturą z jarzębiny, smażoną

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Oscypek

regionalnym. Podczas rejestracji jednoznacznie określone zostały parametry oscypka (m.in. maksymalna zawartość domieszki mleka krów rasy czerwonej – na 40%) oraz gminy, w których może być produkowany. Ser może być wyrabiany wyłącznie w okresie od maja do września, zaś sprzedawany do końca października

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.